Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Αν μ'αγαπάς άσε με μόνο μου




Αν μ' αγαπάς άσε με ελεύθερο
να κάνω ότι μου γουστάρει
εμένα η βάρδια μου τελείωσε
και αυτοί δεν πήρανε χαμπάρι....
~~~~~~~~
Αν μ' αγαπάς άσε με μόνο μου
να βρω την άκρη στη ζωή μου
οτι είχα και δεν είχα το' δωσα
τώρα θα πάρω τη φωνή μου......
~~~~~~~~
Αν μ'αγαπάς δέξου το τίποτα
που έχω τώρα να σου δώσω
είναι το μόνο που μου απόμεινε
και θέλω να στο αφιερώσω......
~~~~~~~~
Αν μ' αγαπάς μην πείς κουβέντα
όσα τα μάτια σου κι αν πούνε
σαράντα χρόνια τόσα ψάχνομαι
όμως ποτέ ποτέ δεν θα με βρούνε......


Αυτή τη βδομάδα είναι και η Τσικνοπέμπη.

Οι γραφές λένε ότι :

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου,οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

ΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ
Απόκριες με άρωμα παλιάς Αθήνας και κρεατικά στη σχάρα, σε ταβέρνες και κουτούκια με την πατίνα του χρόνου και... μπόλικη τσίκνα.




Τέλης
Με τα χέρια! Αν τύχει να περάσετε την παραμονή της Τσικνοπέμπτης, θα δείτε ασύλληπτες ποσότητες από μπριζολάκια να ετοιμάζονται. Το μενού απλό: πατάτες τηγανητές και χοιρινά μπριζολάκια. Η εμπειρία hardcore - και υποχρεωτική για όποιον θέλει να λέγεται Αθηναίος. Η ετικέτα; Φαγητό με τα χέρια! Ευριπίδου 86, 2103242775.



Κρητικός
Το τέλειο καλαμάκι Πρόκειται για ένα απλό σουβλατζίδικο. Μόνο που εδώ δοκίμασα τα πιο νόστιμα καλαμάκια της Αθήνας. Ιδανικό για να τσικνίσετε... στο πόδι. Μια δεκαριά από δαύτα στη λαδόκολλα και μπιρίτσα για παρέα και θα είστε βασιλιάδες! Λεωφ. Παπάγου 61, Ζωγράφου, 2107707147.

Χρύσανθος
T-bone ή μπριζόλα; Φημίζεται στα βόρεια για τις μπριζόλες του και τα ευμεγέθη Τ-bone steaks καθώς και για τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες του. Τις μπριζόλες, μάλιστα, μπορείτε να τις παραγγείλετε νωρίτερα, διαλέγοντας αυτήν της προτίμησής σας. Μεταμορφώσεως & Κολοκοτρώνη 10, 'Ανω Βριλήσσια, 2108043342.



Το κουτούκι του Κανούση
Ταξίδι στο χρόνο Εδώ θα έρθεις για την αυθεντική ατμόσφαιρα σε στιλ παλιάς ταβέρνας, με βαρέλια στους τοίχους, εξίσου παρα­δοσιακούς μεζέδες και βέβαια κοψίδια. Μπαίνεις κι αισθάνεσαι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα εδώ και χρόνια. Καρπάθου 22, Κηφισιά, 2108080934.

Argentina
Το μέγεθος μετράει Πριν μπείτε ακόμα θα σας τρελάνουν η μυρωδιά της τσίκνας και η θέα της χοντροκομμένης μπριζόλας που περιμένει τη σειρά της για τη σχάρα. Από τα πιο παραδοσιακά κρεατομάγαζα όταν θέλουμε extra large μπριζόλες που αργοψήνονται με τον παραδοσιακό αργεντίνικο τρόπο. Kαλέντζι, Mαραθώνας, 2294066476.




Στέκι του Ηλία
Παράδοση στα παϊδάκια Σε πρώτη φάση, βολτάρεις στην Αποστόλου Παύλου. Μετά, κάθεσαι υπομονετικά -συνήθως το σέρβις είναι αργό- και το τσικνίζεις με πολιτικούς και καλλιτέχνες. Αν είναι γεμάτος, αναζητήστε την τύχη σας, στον ίδιο πεζόδρομο, στα δύο αντίστοιχης ποιότητας ταβερνεία. Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 2103422407.


Κληματαριά
Μετά μουσικής Ανάμεσα στα ασιατικά μικρομάγαζα που έχουν κατακλύσει την περιοχή, θα βρείτε ένα αυθεντικό ελληνικό ταβερνείο. Μπουζούκι, κιθάρα και κρέατα στη σχάρα στο εναλλακτικό κι ελαφρώς cult στέκι μιας underground περιοχής, με φανατικούς θαμώνες κάθε ηλικίας. Πλ. Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά, 2103216629.


Κοτταρού
Αυθεντικό κουτούκι Υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα. Δεν έχει ούτε ταμπέλα. Είναι μικρό, υπόγειο, με χαμηλό φωτισμό και μια... ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί και κότες! Ένα λεπτό σύρμα χωρίζει το μικρό κοτέτσι από τα πάντα γεμάτα με νεαρόκοσμο τραπέζια. Μεζεκλίκια και κέφι μέχρι πρωίας. Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, 2105120682.


Καραβίτης
Forever young Το ταπεινό ταβερνάκι με τα βαρέλια και την παλιά σόμπα, ίδιο κι απαράλλαχτο, εσωτερικά κι εξωτερικά, από την εποχή που η Βασιλέως Κωνσταντίνου ήταν ποτάμι. Πάντα γεμάτο νεολαία που τρώει παϊδάκια, κρεατικά στη σχάρα και χειροποίητη τηγανητή πατάτα. Αρκτίνου 33 & Παυσανίου 4, Παγκράτι, 2107215155.



Φαράγγι
Στο δρόμο με τις σούβλες Με εγγυημένη... βαρυστομαχιά θα φύγετε μετά τις μάχες που θα δοθούν στα τραπέζια του, με λάφυρο ντόπια κρέατα στη σούβλα και τη σχάρα. Αν σας έχει μείνει όρεξη για ρεμβασμούς..., αγναντέψτε τις πλαγιές της Πάρνηθας. Λεωφ. Φυλής, Χασιά, 2102411475.

Ντένη Καλλιβωκά
dkallivoka@athinorama.gr


ΑΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΣΠΙΤΙ....



Εγώ έχω προγραμματίσει να ψήσω στο γκρίλ γιατί κάρβουνα ποιός θα ανάψει και ποιός θα καθήσει στο κρύο να ψήνει;
Θα ψήσω:



κοτόπουλο παιδάκια




λουκάνικα διάφορα




κεμπάπ


Τί κρασί όμως ταιριάζει σε αυτή την μέρα;;;

Αρνί : Εδώ τανίνες και καλή οξύτητα χρειάζονται για να κόψουν την υπερβολική λιπαρότητα. Το ξινόμαυρο της Νάουσας δημιουργεί έναν συνδυασμό- φετίχ, το ίδιο και το Πιεμοντέζικο nebbiolo, εφόσον μπορείτε να αντέξετε ένα καλό Barolo ή Barbasesco.




Κατσίκι : Το λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί επιτρέπει το “παιχνίδι” με ένα στιβαρό Aγιωργίτικο, ένα Chianti Classico ή ένα pinot noir από την Cote de Nuits.

Κοτόπουλο : Ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό από ποικιλίες όπως το Semillon ή το Viognier. Αν είναι μαγειρεμένο με φρούτα, δοκιμάστε ένα Αλσατικό gewurztraminer. Αντίθετα, με “σκούρες” σάλτσες και άγρια μανιτάρια επιλέξτε ένα παλιό, εκλεκτό ερυθρό.

Μοσχάρι : Οι μπριζόλες απαιτούν ένα κρασί μέσου βάρους με καλή οξύτητα όπως ένα καλό Chianti Classico. Αντίθετα βαριά πιάτα κατσαρόλας έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σώμα προτιμώντας ένα πλούσιο cabernet από το Μπορντό, την Καλιφόρνια ή την Πελοπόννησο, καθώς και ένα εύρωστο Αυστραλέζικο shiraz.



Οσο Μπούκο : Το διαβατήριό σας για μια μεγάλη φιάλη! Βarolo, Rioja Riserva και βέβαια οποιοδήποτε σπουδαίο Μπορντό.

Πάπια στήθος : Η πικρή του γεύση απαιτεί ένα κρασί με εξίσου πικάντικο, πικρό τελείωμα. Ένα Chianti Classico Riserva ή ένα Amarone della Valpolicella προσφέρουν το τέλειο ταίριασμα.

Χοιρινό : Ένα πλούσιο λευκό όπως ένα Hermitage από το Ροδανό θα το συνοδεύσει στην “καθαρή ” του μορφή.

Κοκορέτσι : Προτιμήστε ένα ελαφρύ φρουτώδες ερυθρό κρασί.




Καλή διασκέδαση!!!!!!!

Μαγειρέψτε αύριο ό,τι φάγατε... χθες


Απομεινάρια προηγούμενων ημερών ή και εβδομάδων τα οποία έχουν διατηρηθεί σωστά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα εναλλακτικό μενού, απόλυτα υγιεινό, γευστικό και, βεβαίως, οικονομικό.
Τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η άδοξη πορεία τους προς τη χωματερή οφείλεται σε διάφορους λόγους: κακή συντήρηση, παρέλευση της ημερομηνίας λήξης ή απλή λαιμαργία και κακός προγραμματισμός.

Είναι θλιβερό ότι μόνο στη Βρετανία πετιούνται ετησίως στα σκουπίδια 6,7 εκατ. τόνοι τροφίμων, αξίας 10,6 δισ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ η αξία των τροφίμων που πετιούνται ετησίως εκτιμάται ότι αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια.

Το πιο απογοητευτικό στοιχείο είναι ότι πιο μεγάλο ποσοστό των απορριφθέντων τροφών θα μπορούσε να καταναλωθεί με ασφάλεια, κάτι που ισχύει, βεβαίως, και για τη χώρα μας.

Γιατί λοιπόν να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα και να πετάμε αγαθά -και μάλιστα εν μέσω χαλεπών καιρών για την τσέπη μας- ενώ θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα υλικά που έχουμε ήδη, για να δημιουργήσουμε γευστικά πιάτα από το χθεσινό τραπέζι;

Μη σνομπάρετε λοιπόν τα απομεινάρια του φαγητού, συντηρήστε τα σωστά και, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν αλλοιωθεί, αξιοποιήστε τα έξυπνα σε νέους συνδυασμούς, εξοικονομώντας όχι μόνο χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο.

Η... μεταμόρφωση
Ο παρακάτω οδηγός σας δίνει μερικές ιδέες για τη μεταμόρφωση των υλικών που έχουν μείνει στο ψυγείο σας.

Ψωμί: καταψύξτε τα κομμάτια του ψωμιού που σας έμειναν και χρησιμοποιήστε τα αργότερα για κρουτόν ή για γέμιση.

Κρέας: ψιλοκόψτε το και αξιοποιήστε το σε άλλα πιάτα όπως ομελέτες, ρύζι αλλά και σάντουιτς, συνδυάζοντάς το με υλικά όπως τυρί και σάλτσες.

Κρόκοι αυγών: για να χρησιμοποιήσετε κρόκους αβγών που έχουν απομείνει, τους σιγοβράζετε μέχρι να σφίξουν, τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και, αφού τους θρυμματίσετε, τους χρησιμοποιείτε σε σούπες και ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Πουρές πατάτας: φτιάξε μπαλάκια από τον πουρέ που έχει μείνει, τυλίγοντάς τον γύρω από μικρούς κύβους τυριού. Ρολάρετε τις μπαλίτσες πάνω σε τριμμένη παρμεζάνα και βράστε τες μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τον πουρέ που έχει μείνει με τριμμένο τυρί, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και να ψήσετε το μείγμα στον φούρνο.

Ζυμαρικά (noodles): φρεσκάρετέ τα με ωμά, κομμένα λαχανικά και αρκετό ντρέσινγκ. Εχετε έτοιμη μια δροσερή σαλάτα.

Τυρί: μην πετάτε τα σκληρά κομμάτια που έχουν μείνει από μεγαλύτερα τεμάχια. Τρίψτε τα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο στις ειδικές σακούλες. Χρησιμοποιήστε τα σε συνταγές που απαιτούν την προσθήκη τριμμένου τυριού πριν από το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε τα επίσης λιωμένα σε ομελέτες ή πάνω σε φέτες ψωμιού.

Κρασί: Μπορείτε να το αποθηκεύετε σε καράφες (χωριστά το κόκκινο και το λευκό) και να το χρησιμοποιήσετε αργότερα σε σάλτσες και ντρέσινγκ για σαλάτες. Επίσης μπορείτε να το προσθέσετε στα πιάτα με γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό για να βελτιώσετε τη γεύση.

Μπισκότα: σπάστε τα σε μικρά κομμάτια, παγώστε τα και χρησιμοποιήστε τα αργότερα για γαρνίρισμα ή γέμιση σε γλυκά.

Πίτα φρούτων: για να έχει φρέσκια γεύση, τυλίξτε την σε αλουμινόχαρτο και ζεστάνετε την για 10 λεπτά στον φούρνο, στους 180 βαθμούς.

Παιδικές τροφές: Χρησιμοποιήστε τες για επάλειψη σε φέτες ψωμιού ή άλλα σνακ. Αναμείξτε τες με γιαούρτι ή τυρί cottage.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

zwani.com myspace graphic comments

Μήπως δεν είναι αλήθεια;
Όποιος έχει πρόβλημα και θέλει να είναι παραπάνω φορές την βδομάδα Δευτέρα
ας κάνει αίτηση στον Ύψιστο, μπορεί να εισακουστεί (ό μη γένοιτο).

Καλημέρα και καλή βδομάδα ......