Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Πλάθω ... Κουλουράκια Πασχαλινά

Το απόγευμα σκέφτομαι να φτιάξω τα καθιερωμένα Πασχαλινά κουλουράκια.
Έχω μια συνταγή πανεύκολη. Μου την έχει δώσει ζαχαροπλάστης σε μεγάλη αλύσίδα ζαχαροπλαστείων όταν είμαστε συνάδελφοι (εγώ λογίστρια ήμουν όχι ζαχαροπλάστης)
Αυτός βέβαια έφτιαχνε τεράστιες ποσότητες γι'αυτό και τα νούμερα είναι κάπως περίεργα.
Την φτιάχνω χρόνια τη συνταγή και γι'αυτό την προτείνω.




1900 γραμ. αλεύρι μαλακό

560 γραμ. ζάχαρη άχνη

630 γραμ. βούτυρο φρέσκο

4 αυγά

40 γραμ.μπείκιν πάουντερ

250 γραμ. γάλα φρέσκο

ξύσμα πορτοκάλι

βανίλια

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά.

Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ακολούθως το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.

Πλάθουμε τα κουλούρια και πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό.

Πατροπαράδοτες ασχολίες για αυτή τη βδομάδα

Καλή Μεγάλη Βδομάδα.
Να λοιπόν που έφτασε και το Πάσχα χωρίς να το καταλάβουμε.
Πως περνάει έτσι ο χρόνος.
Από σήμερα οι προετοιμασίες κορυφώνονται.
Πατροπαράδοτες ασχολίες για αυτή τη βδομάδα θα γεμίσουν κάθε λεπτό της ήδη γεμάτης ζωής μας.
Ψώνια και επισκέψεις σε βαφτιστήρια, να φτιάξεις κουλούρια και τσουρέκια, να βάψεις αυγά, να ψωνίσεις για τα εορταστικά τραπέζια της Ανάστασης και της Λαμπρής, τα μαγειρέματα για αυτές τις χρονιάρες μέρες πού χρόνος για εκκλησία όπως όταν είμαστε παιδιά.
Τώρα μέχρι αργά δουλειά και μετά τρέξιμο να τα προλάβεις όλα.
Γι' αυτό κι εγώ σου θυμίζω το τροπάριο που θα ψάλλουν το βράδυ στις εκκλησίες....