Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Το internet γυμνάζει το μυαλό



Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι το “σερφάρισμα” στο ίντερνετ έχει ευεργετικές επιδράσεις στους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας διότι ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου τους. Οι επιστήμονες ύστερα από μια έρευνα που πραγματοποίησαν σε 24 άτομα, ηλικίας 55-76 ετών, κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα.

Πρώτον, το ίντερνετ θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών αλλαγών που επιφέρει η διαδικασία γήρανσης. Δεύτερον, σερφάροντας μπορούν εύκολα να διεγερθούν εκείνα τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο λήψης αποφάσεων και τον σύνθετο λογισμό. Τέλος, διαπιστώνεται πως η χρήση του ίντερνετ, είναι μια από τις δραστηριότητες εκείνες, οι οποίες μπορούν να “γυμνάσουν” το μυαλό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με καλύτερο τρόπο στην φθορά της γήρανσης και στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η άνοια.


Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές προτείνουν εκτός από τα σταυρόλεξα, τα παζλ και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες όπως το σερφάρισμα στο ίντερνετ. Ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Γκάρι Σμολ, δήλωσε : «τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούμε πως είναι ενθαρρυντικά όσον αναφορά τη χρήση των υπολογιστών για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Φαίνεται ότι τα οφέλη που αποκομίζουν, είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικά».