Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ




Τα απομακρυσμένα νησιά Τσάταμ στον Ειρηνικό έκαναν την αρχή σβήνοντας τις ηλεκτρογεννήτριες για την Ώρα της Γης, μια πρωτοφανή συμμετοχική κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής. Ακολούθησαν τα Φίτζι, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, η χώρα που εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια. Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϊ το 2007 ως διαμαρτυρία για την περιβαλλοντικά «ανάλγητη» πολιτική της τότε αυστραλιανής κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία επεκτάθηκε σε διεθνές επίπεδο το 2008, με τη συμμετοχή περίπου 50 εκατ. ανθρώπων.

Για φέτος, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF που συντονίζει την προσπάθεια έχει θέσει ως στόχο το ένα δισεκατομμύριο συμμετοχές. Αρκετές ακόμα πόλεις δήλωσαν συμμετοχή λίγες ώρες πριν από την Ώρα της Γης στις 20.30 τοπική ώρα σε όλο τον κόσμο. Συνολικά 3.891 πόλεις και κοινότητες και 829 μνημεία σε περίπου 90 χώρες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.


Η απήχηση της πρωτοβουλίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπου η διεθνής κοινότητα θα συντάξει τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.


«Πάντα είχαμε το βλέμμα στο 2009 λόγω των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης στο τέλος του έτους. Μένουν οκτώ μήνες μέχρι την Κοπεγχάγη και θεωρούμε ότι [η Ώρα της Γης] είναι κάτι σαν δημοψήφισμα για το θέμα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντι Ρίλεϊ, διευθυντής της πρωτοβουλίας στην Αυστραλία


Λωρίδα σκοταδιού

Αν κανείς κοιτούσε τον πλανήτη από μακριά στις 28 Μαρτίου, ίσως θα έβλεπε μια σκοτεινή λωρίδα, πάχους όσο μία ζώνη ώρας, να κινείται από την ανατολή προς τη δύση, καθώς χιλιάδες κτίρια σβήνουν τα φώτα σταδιακά, ανάλογα με την τοπική ώρα. Τα φώτα της φημισμένης Όπερας του Σίδνεϊ (ένθετη εικόνα) έσβησαν στις 05.30 ώρα Ελλάδας και χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν στους δρόμους κρατώντας κεριά. Ακόμα και στην Ανταρκτική, τα 26 άτομα που περνούν το χειμώνα στη Βάση Σκοτ της Νέας Ζηλανδίας έσβησαν τις ηλεκτρικές συσκευές και περιόρισαν το φωτισμό στο απολύτως απαραίτητο.

Λίγες ώρες αργότερα η σκοτεινή λωρίδα είχε μετακινηθεί στην Ασία, με τα φώτα να σβήνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο και Κολυμβητήριο στην πρωτεύουσα της Κίνας, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά. Τα φώτα έσβησαν επίσης στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη (ένθετη από την Ινδονησία) και τις Φιλιππίνες. Στην Ευρώπη προγραμματίζονταν να κατέβουν οι διακόπτες στα ιστορικότερα μνημεία, από τις Πυραμίδες της Γκίζας μέχρι το Μάτι του Λονδίνου και τον Πύργο του Αϊφελ.


Θα ακολουθήσει το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τα καζίνο του Λας Βέγκας, ο Πύργος Σιαρς του Σικάγο και κτίρια στις περισσότερες άλλες αμερικανικές πόλεις. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας θα παρουσιαστούν από τη WWF στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικά μέσα πίεσης για τη λήψη θαρραλέων μέτρων.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

χαχα... καλό...

Καλησπέρα σέ όλους.
Ένα ανεκδοτάκι για να περάσει η ώρα χαμογελώντας.
Και μη ξεχνιέσαι. Στις 8,30 σβήνουμε τα φώτα.
Και μη κλέψεις. Δεν αφήνουμε την τηλεόραση ανοιχτή για να βλέπουμε τον αγώνα της Εθνικής. Αν θέλεις να παρακολουθήσεις τον αγώνα άκουσέ τον από το φορητό ραδιοφωνάκι, από το ραδιόφωνο του κινητού σου η μπες στο αυτοκίνητο.
Μια βόλτα στην παραλία είναι ότι πρέπει.
Εγώ θα ανέβω στην ταράτσα λίγο πριν τις 8,30 για να δω την διαφορά στην Αθήνα όλη όταν θα σβήσουν τα φώτα.
Ανέκδοτο τώρα....

Μια φορά ένας τύπος καθόταν σε ένα μπαρ. Εκεί που καθόταν και έπινε το
ποτό του μπαίνει μια γκόμενα με φοβερό κορμί!!! Τρελάθηκε!!!

Πάει διπλά της να της μιλήσει, γυρνά αυτή το κεφάλι της και τότε ο
τύπος τρελαίνεται, η γκόμενα είχε απίστευτο κορμί άλλα η φάτσα της
ήταν χάλια.

Οπότε την ρωτάει:
- Που το έφτιαξες αυτό το κορμί κούκλα μου?
- Στο κολυμβητήριο απαντά αυτή!!! ....

- Και το κεφαλάκι; Δεν το βουτάμε καθόλου μέσα?????