Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το τροπάριο της Κασσιανής υπό την χορωδία του πρωτοψάλτουκαι καθ. Βυζ. Μουσικής Καβαρνού Πάνου, αποτελούμενη κατά το πλείστον από τους μαθητές του.




Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες,
σαν ένοιωσε τη θεότητά σου, γίνηκε μυροφόρα
και σε άλειψε με μυρουδικά πριν από τον ενταφιασμό σου
κι έλεγε οδυρόμενη: Αλλοίμονο σε μένα, γιατί μέσα μου είναι νύχτα κατασκότεινη
και δίχως φεγγάρι, η μανία της ασωτείας κι ο έρωτας της αμαρτίας.
Δέξου από μένα τις πηγές των δακρύων,
εσύ που μεταλλάζεις με τα σύννεφα το νερό της θάλασσας.
Λύγισε στ' αναστενάγματα της καρδιάς μου,
εσύ που έγειρες τον ουρανό και κατέβηκες στη γης.
Θα καταφιλήσω τα άχραντα ποδάρια σου,
και θα τα σφουγγίσω πάλι με τα πλοκάμια της κεφαλής μου·
αυτά τα ποδάρια, που σαν η Εύα κατά το δειλινό,
τ' άκουσε να περπατάνε, από το φόβο της κρύφτηκε.
Των αμαρτιών μου τα πλήθη και των κριμάτων σου την άβυσσο,
ποιος μπορεί να τα εξιχνιάση, ψυχοσώστη Σωτήρα μου;
Μην καταφρονέσης τη δούλη σου, εσύ που έχεις τ' αμέτρητο έλεος

Σιγά τ' αυγά!


Μέρες που έρχονται και οι περισσότεροι θα ασχοληθούμε με αυγά, ας πούμε μερικά μυστικά για τ΄αυγουλάκια!

Μπερδέψατε ένα βρασμένο αυγό με ένα άβραστο; Μην ανησυχείτε!
Στροβιλίστε ένα-ένα τα αυγά πάνω σε ένα πιάτο ή στο τραπέζι. Το βρασμένο αυγό στροβιλίζεται με ταχύτητα ενώ το άβραστο όχι.

Θέλετε να ελέγξετε αν το αυγό που έχετε είναι φρέσκο;
Βάζουμε το αυγό μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο πιο κάτω μένει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χώρος με αέρα που έχει μέσα το αυγό, μεγαλώνει όσο πιο πολύ περνάνε οι μέρες. Έτσι, ένα αυγό πολυκαιρισμένο, θα ανέβει στην επιφάνεια αφού ο αέρας που έχει μέσα θα πιάνει πια περισσότερο χώρο.
Επίσης μπορούμε να το ελέγξουμε κουνώντας το. Ένα παλιό αυγό κινείται μέσα στο τσόφλι του ενώ ένα φρέσκο όχι.
Αν σπάσουμε επίσης το αυγό και ο κρόκος αποχωριστεί το ασπράδι, δεν είναι φρέσκο.


Θέλετε να μη σπάσει το αυγό που βράζετε; Βάζουμε το αυγό μέσα στο μπρίκι ή κατσαρολάκι και ΜΕΤΑ προσθέτουμε το νερό. Ένα αυγό που το πετάμε έστω απαλά μέσα σε νερό, είναι δεδομένο πως θα σπάσει όταν θα φτάσει στον πάτο. Επίσης, βράζουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και όχι απευθείας από το ψυγείο.





Πλένουμε τα αυγά μας πριν τα βάλουμε στο ψυγείο ειδικά αν είναι χωριάτικα και έχουν βρωμίτσες επάνω. Τα τσόφλια των αυγών έχουν πόρους που απορροφούν μυρωδιές και βρωμιές οπότε καλό είναι να φυλάσσονται καθαρά.
Ένα αυγό διατηρείται φρέσκο ακόμα και 4 βδομάδες από την ημερομηνίας γέννησης ειδικά αν μπει αμέσως στο ψυγείο.

Ένα βρασμένο αυγό που έχει κάνει πράσινη γραμμή γύρω από τον κρόκο ή έχει πρασινίσει όλος ο κρόκος ολόγυρα, σημαίνει ότι παραέβρασε.

Όταν βράζουμε ένα αυγό είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε με κρύο νερό, η χρήση όμως νερού που ήδη βράζει επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στη χρόνο μέτρησης. Ο χρόνος βρασμού επηρεάζεται και από το μέγεθος του αυγού. 3 με 4 λεπτά είναι ο σωστός χρόνος ανάλογα με τα γραμμάρια του αυγού. Για σφιχτά αυγά κατάλληλα για κόψιμο σε φέτες ή γεμιστά θα χρειαστούν 10 λεπτά.




Αν θέλετε να σπάσετε ένα αυγό στο κεφάλι κάποιου, βράστε το πάνω από δέκα λεπτά. Έτσι θα νιώσει το μίσος σας καλύτερα. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα εκδίκησης, προτιμήστε άβραστο αυγό :-)

Ξεφλουδίστε τ΄ αυγά αμέσως μετά το βρασμό ή βάλτε τα σε κρύο νερό για να μη συνεχίσουν να “σφίγγουν” από την εσωτερική θερμότητα. Καλό είναι το κέλυφος να αφαιρείται λίγο πριν τη χρήση. Ωστόσο (αφού αφαιρεθεί το κέλυφος) μπορείτε να διατηρήσετε την καλή κατάσταση τους για μερικές ώρες, μέσα σε κρύο νερό.


Από το mikrikouzina.blogspot.com