Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στην κουζίνα μου... φτιάχνοντας σάλτσα ντομάτας



Μετά από τις επιτυχημένες προσπάθειες να φτιάξω μαρμελάδα βερύκοκο και σύκο το καλοκαίρι και τακτοποιώντας τα ντουλάπια της κουζίνας μου, βρήκα ένα σωρό άδεια γυάλινα βαζάκια.






Την άλλη μέρα που είχε λαϊκή αγόρασα ωραία ντοματάκια. Στην αρχή αγόρασα 3 κιλά.
Ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω σάλτσα ντομάτας.





Τα έπλυνα και τα πολτοποίησα στο multi. Τον χυμό τον έβρασα σε μια μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να προσθέσω τίποτα άλλο.


Στο μεταξύ είχα πλύνει στο πλυντήριο πιάτων βαζάκια και καπάκια και ήταν έτοιμα να τα γεμίσω.





Όταν η σάλτσα στην κατσαρόλα είχε πιεί όλο το νερό, αυτά τα ντοματάκια δεν έχουν πολύ νερό όπως οι ντομάτες, ήταν έτοιμη να γεμίσει τα βάζα. Διαπίστωσα ότι με 3 κιλά ντοματάκια έφτιαξα περίπου 1,5 κιλό σάλτσα.




Γέμισα τα βάζα με καυτή σάλτσα, μόλις έκλεισα το μάτι, και γύρισα τα βαζάκια ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς.

Μετά από μερικές μέρες έπρεπε να φτιάξω ξαφνικά κάτι για φαγητό. Ανοίγω ένα βαζάκι σάλτσα και με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και τρία αυγά χτυπημένα σε πέντε λεπτά είχα έτοιμο φαγητό. Μεγάλη ευκολία. Ταξίδεψαν και στην Κέρκυρα, στον γιό τον φοιτητή. Λύση στο λεπτό, σάλτσα για τα μακαρόνια του.
Την επόμενη βδομάδα στη λαϊκή αγόρασα ξανά ντοματάκια. Αυτή τη φορά έκανα κάτι διαφορετικό.
Τσιγάρισα κρεμύδι, πρόσθεσα πολτοποιημένες πιπεριές διάφορες ακόμα και καυτερές και έφτιαξα σάλτσα έτοιμη για πίτσα και όπου αλλού πηγαίνει η πιπεριά.





Μέχρι τώρα έχω φτιάξει 5 κιλά σάλτσα χρησιμοποιώντας 10 κιλά ντοματάκια και συνεχίζω ακάθεκτη. Σκέφτομαι να φτιάξω σάλτσα με βασιλικό, με ρίγανη και με διάφορα λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότα,
μελιτζάνες).


Μου αρέσει να ανοίγω το ντουλάπι και να βλέπω πράγματα που έχω φτιάξει μόνη μου.