Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Μαγειρέψτε αύριο ό,τι φάγατε... χθες


Απομεινάρια προηγούμενων ημερών ή και εβδομάδων τα οποία έχουν διατηρηθεί σωστά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα εναλλακτικό μενού, απόλυτα υγιεινό, γευστικό και, βεβαίως, οικονομικό.
Τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η άδοξη πορεία τους προς τη χωματερή οφείλεται σε διάφορους λόγους: κακή συντήρηση, παρέλευση της ημερομηνίας λήξης ή απλή λαιμαργία και κακός προγραμματισμός.

Είναι θλιβερό ότι μόνο στη Βρετανία πετιούνται ετησίως στα σκουπίδια 6,7 εκατ. τόνοι τροφίμων, αξίας 10,6 δισ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ η αξία των τροφίμων που πετιούνται ετησίως εκτιμάται ότι αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια.

Το πιο απογοητευτικό στοιχείο είναι ότι πιο μεγάλο ποσοστό των απορριφθέντων τροφών θα μπορούσε να καταναλωθεί με ασφάλεια, κάτι που ισχύει, βεβαίως, και για τη χώρα μας.

Γιατί λοιπόν να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα και να πετάμε αγαθά -και μάλιστα εν μέσω χαλεπών καιρών για την τσέπη μας- ενώ θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα υλικά που έχουμε ήδη, για να δημιουργήσουμε γευστικά πιάτα από το χθεσινό τραπέζι;

Μη σνομπάρετε λοιπόν τα απομεινάρια του φαγητού, συντηρήστε τα σωστά και, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν αλλοιωθεί, αξιοποιήστε τα έξυπνα σε νέους συνδυασμούς, εξοικονομώντας όχι μόνο χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο.

Η... μεταμόρφωση
Ο παρακάτω οδηγός σας δίνει μερικές ιδέες για τη μεταμόρφωση των υλικών που έχουν μείνει στο ψυγείο σας.

Ψωμί: καταψύξτε τα κομμάτια του ψωμιού που σας έμειναν και χρησιμοποιήστε τα αργότερα για κρουτόν ή για γέμιση.

Κρέας: ψιλοκόψτε το και αξιοποιήστε το σε άλλα πιάτα όπως ομελέτες, ρύζι αλλά και σάντουιτς, συνδυάζοντάς το με υλικά όπως τυρί και σάλτσες.

Κρόκοι αυγών: για να χρησιμοποιήσετε κρόκους αβγών που έχουν απομείνει, τους σιγοβράζετε μέχρι να σφίξουν, τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και, αφού τους θρυμματίσετε, τους χρησιμοποιείτε σε σούπες και ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Πουρές πατάτας: φτιάξε μπαλάκια από τον πουρέ που έχει μείνει, τυλίγοντάς τον γύρω από μικρούς κύβους τυριού. Ρολάρετε τις μπαλίτσες πάνω σε τριμμένη παρμεζάνα και βράστε τες μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τον πουρέ που έχει μείνει με τριμμένο τυρί, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και να ψήσετε το μείγμα στον φούρνο.

Ζυμαρικά (noodles): φρεσκάρετέ τα με ωμά, κομμένα λαχανικά και αρκετό ντρέσινγκ. Εχετε έτοιμη μια δροσερή σαλάτα.

Τυρί: μην πετάτε τα σκληρά κομμάτια που έχουν μείνει από μεγαλύτερα τεμάχια. Τρίψτε τα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο στις ειδικές σακούλες. Χρησιμοποιήστε τα σε συνταγές που απαιτούν την προσθήκη τριμμένου τυριού πριν από το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε τα επίσης λιωμένα σε ομελέτες ή πάνω σε φέτες ψωμιού.

Κρασί: Μπορείτε να το αποθηκεύετε σε καράφες (χωριστά το κόκκινο και το λευκό) και να το χρησιμοποιήσετε αργότερα σε σάλτσες και ντρέσινγκ για σαλάτες. Επίσης μπορείτε να το προσθέσετε στα πιάτα με γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό για να βελτιώσετε τη γεύση.

Μπισκότα: σπάστε τα σε μικρά κομμάτια, παγώστε τα και χρησιμοποιήστε τα αργότερα για γαρνίρισμα ή γέμιση σε γλυκά.

Πίτα φρούτων: για να έχει φρέσκια γεύση, τυλίξτε την σε αλουμινόχαρτο και ζεστάνετε την για 10 λεπτά στον φούρνο, στους 180 βαθμούς.

Παιδικές τροφές: Χρησιμοποιήστε τες για επάλειψη σε φέτες ψωμιού ή άλλα σνακ. Αναμείξτε τες με γιαούρτι ή τυρί cottage.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου